UV-schade verminderen
De belangrijkste oorzaak van huidkanker zijn ultraviolette (UV) stralen, waaraan we worden blootgesteld door zonlicht of zonnebanken. Blootstelling aan UV-stralen genereert vrije radicalen in het lichaam. Dit zijn stoffen die ontstekingen en schade aan belangrijke cellulaire componenten, waaronder DNA, kunnen veroorzaken, wat kan leiden tot de ontwikkeling van kanker. De beste verdediging tegen vrije radicalen en de schade die ze veroorzaken, zijn antioxidanten, moleculen die kunnen voorkomen dat de vrije radicalen een kettingreactie van schade veroorzaken.
Nutriënten rijk aan antioxidanten
Antioxidanten kunnen niet in het lichaam worden aangemaakt en moeten worden verkregen via de voedingsstoffen die we eten. Antioxidanten waarvan is vastgesteld dat ze een voordeel hebben bij de preventie van huidkanker, zijn onder meer:
• Vitamine E – helpt schade door vrije radicalen te voorkomen, absorbeert energie van UV-licht, vertoont ontstekingsremmende effecten en verbetert de beschermende barrière van de huid
• Vitamine C – heeft eigenschappen waardoor het giftig is voor kankercellen
• Vitamine D – versterkt het immuunsysteem en vermindert het risico op kanker
• Beta-caroteen – zet in het lichaam om in vitamine A en stimuleert het immuunsysteem om ziekten te bestrijden
• Zink – verhoogt het vermogen van het immuunsysteem om kanker en andere ziekten te bestrijden
• Selenium – vermindert het risico op veel vormen van kanker
• Omega-3 vetzuren – remt de groei van huidkanker en vermindert ontstekingen
• Lycopeen – beschermt de huid tegen schade door de zon en houdt verband met een lager risico op verschillende vormen van kanker
• Polyfenolen – heeft ontstekingsremmende en tumorremmende eigenschappen en kan helpen bij het herstellen van door UV-stralen beschadigd DNA
Hoewel deze voedingsstoffen beschikbaar zijn als supplementen, bevelen voedingsdeskundigen aan dat het effectiever is om deze antioxidanten door voedsel te krijgen, omdat de interactie tussen de verschillende voedingsstoffen in voedsel de sleutel lijkt te zijn tot hun potentie.
• Sinaasappels, citroenen, limoenen, aardbeien, frambozen, broccoli, paprika’s en bladgroenten zijn geweldige bronnen van vitamine C
• Amandelen, zonnebloempitten, spinazie, sojabonen en tarwekiemen bevatten vitamine E
• Rundvlees, lam, schaaldieren en peulvruchten (zoals hummus, kikkererwten, linzen en zwarte bonen) zijn goede bronnen van zink
Mediterraan dieet en melanoom
Een dieet dat is bestudeerd vanwege zijn beschermende effecten tegen huidkanker, is het mediterrane dieet, dat rijk is aan planten die veel antioxidanten bevatten. Het mediterrane dieet beveelt veel kruisbloemige en groene bladgroenten, tomaten, citrusvruchten, vis, verse kruiden en olijfolie aan. Een studie die 600 mensen in Italië volgde, ontdekte dat degenen die het mediterrane dieet volgden hun risico op melanoom halveren in vergelijking met degenen die geen dieet volgen.
Of u nu kiest voor een dieet zoals het Mediterrane dieet of niet, u kunt voedingsmiddelen aan uw dieet toevoegen die veel antioxidanten bevatten. Voedingsdeskundigen raden aan om een variëteit te eten – zowel in de kleuren als in de soorten voedsel die je eet – om het meeste voordeel en het breedste scala aan antioxidanten te krijgen.