Tests for Melanoma

Tests voor melanoom huidkanker

De meeste melanomen worden onder de aandacht van een arts gebracht vanwege tekenen of symptomen die een persoon heeft.

Als u een abnormaal gebied op uw huid heeft dat mogelijk kanker is, zal uw arts het onderzoeken en mogelijk testen doen om erachter te komen of het melanoom, een ander type huidkanker of een andere huidaandoening is. Als melanoom wordt gevonden, kunnen er andere tests worden uitgevoerd om erachter te komen of het zich naar andere delen van het lichaam heeft verspreid.

Huidbiopsie

Huidbiopten worden gedaan met een lokaal verdovingsmiddel (verdovend middel), dat met een heel kleine naald in het gebied wordt geïnjecteerd. U zult waarschijnlijk een kleine prik en een beetje prikken voelen als het geneesmiddel wordt geïnjecteerd, maar u mag geen pijn voelen tijdens de biopsie.

Scheer (tangentiële) biopsie

Voor dit type biopsie scheert de arts de bovenste huidlagen af ​​met een klein chirurgisch mesje. Het bloeden van de biopsieplaats wordt gestopt door het aanbrengen van een zalf, een chemische stof die het bloeden stopt of een kleine elektrische stroom om de wond te dichtschroeien.

Shave (tangential) biopsy

Een scheerbiopsie is nuttig bij het diagnosticeren van vele soorten huidaandoeningen en bij het nemen van monsters van moedervlekken wanneer het risico op melanoom erg laag is. Dit type biopsie wordt over het algemeen niet gebruikt als een melanoom sterk wordt vermoed, tenzij het biopsiemes diep genoeg gaat om onder het verdachte gebied te komen. Anders, als het een melanoom is, is het biopsiemonster mogelijk niet dik genoeg om te meten hoe diep de kanker de huid is binnengedrongen.

Punch biopsie

Punch biopsy

Voor een ponsbiopsie gebruikt de arts een hulpmiddel dat eruitziet als een kleine ronde koekjesvorm om een ​​dieper stukje huid te verwijderen. De arts draait het ponsbiopsietool op de huid totdat het door alle lagen van de huid snijdt. Het monster wordt verwijderd en de randen van de biopsiesite worden vaak aan elkaar gehecht.

Excisie- en incisiebiopten

Om een ​​tumor te onderzoeken die mogelijk is uitgegroeid tot diepere huidlagen, kan de arts een excisie- (of minder vaak een incisie-) biopsie gebruiken.

• Een excisiebiopsie verwijdert de gehele tumor (samen met een kleine marge normale huid eromheen). Dit is meestal de voorkeursmethode voor biopsie voor vermoede melanomen als dit kan worden gedaan, hoewel dit niet altijd mogelijk is
.
• Een incisiebiopsie verwijdert slechts een deel van de tumor.
Voor dit soort biopsieën wordt een chirurgisch mes gebruikt om de volledige dikte van de huid door te snijden. Een wig of een stukje huid wordt verwijderd voor onderzoek en de randen van de snede worden meestal aan elkaar genaaid.

“Optische” biopsieën

Optical biopsies

Sommige nieuwere soorten biopsieën, zoals reflecterende confocale microscopie (RCM), kunnen worden gedaan zonder huidmonsters te hoeven verwijderen. Voor meer informatie, zie Wat is er nieuw in huidkankeronderzoek bij melanomen?

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *