Symptomen van huidkanker

Symptomen van huidkanker

Symptomen van huidkanker

Omdat veel huidkankers zich ontwikkelen waar ze kunnen worden gezien, is de kans groot dat ze vroegtijdig worden opgemerkt. Regelmatig onderzoek van de huid op nieuwe of ongebruikelijke gezwellen of veranderingen in bestaande moedervlekken is van cruciaal belang. Als u iets verdachts vindt, moet u dit bespreken met uw huisarts, een dermatoloog (huidarts) of een zorgverlener die gekwalificeerd is om de tekenen van huidkanker te herkennen en de ziekte te diagnosticeren.

Een ongebruikelijke huidgroei of pijn die niet verdwijnt, kan de eerste indicatie zijn van een niet-melanoom huidkanker. Huidkanker kan aanvankelijk verschijnen als een knobbel, uitslag of onregelmatige plek op het huidoppervlak. Deze plekken kunnen worden verhoogd en kunnen gemakkelijk sijpelen of bloeden. Naarmate de kanker groeit, kan de grootte of vorm van de zichtbare huidmassa veranderen en kan de kanker uitgroeien tot diepere huidlagen. Het kan moeilijk zijn om de ene vorm van huidkanker te onderscheiden van de andere, dus raadpleeg een dermatoloog als u verdachte of zich ontwikkelende vlekken op de huid opmerkt.

Huidkanker

Basale celcarcinomen op het hoofd of de nek kunnen voor het eerst verschijnen als een bleke huid of een wasachtige, doorschijnende bult. Mogelijk ziet u bloedvaten of een inkeping in het midden van de bult. Als het carcinoom zich op de borst ontwikkelt, kan het meer op een bruin litteken of vleeskleurige laesie lijken. Naarmate de kanker zich ontwikkelt, kan deze bloeden als hij gewond raakt of sijpelt en in sommige gebieden knapperig wordt.

Plaveiselcelcarcinomen kunnen zich ook ontwikkelen als een brok op de huid. Deze stevige brokken zijn typisch ruw aan het oppervlak, in tegenstelling tot het gladde en parelachtige uiterlijk van een basaalcelcarcinoom. Als er geen knobbel ontstaat, kan de kanker zich meer ontwikkelen als een roodachtige, schilferige vlek. In tegenstelling tot huiduitslag die na verloop van tijd weggaat, blijven deze ruwe, laesie-achtige plekken zich langzaam ontwikkelen. Dit type kanker wordt meestal aangetroffen op het hoofd, de nek, handen of armen, maar kan zich ook op andere gebieden ontwikkelen, zoals het genitale gebied of bij littekens of huidzweren.

Merkelcelcarcinomen kunnen verschijnen als rode of vleeskleurige moedervlekken die snel groeien en groeien. Deze kleine tumoren verschijnen meestal op aan de zon blootgestelde delen van de huid, zoals het gezicht, de nek of de hoofdhuid.

Controleren op symptomen van huidkanker

Regelmatig onderzoek van de huid op nieuwe of ongebruikelijke gezwellen of veranderingen in de grootte, vorm of kleur van een bestaande plek, is de sleutel tot het vroegtijdig opsporen en behandelen van huidkanker. Als u iets verdachts vindt, moet u dit bespreken met uw huisarts of een dermatoloog.

Hoewel veel huidkankers zich ontwikkelen in gebieden die zijn blootgesteld aan de zon, kunnen ze zich ook ontwikkelen in gebieden die meestal verborgen zijn voor de zon. Het is belangrijk om al deze gebieden te onderzoeken. Naast het onderzoeken van de benen, romp, armen, gezicht en hals, is het belangrijk om te zoeken naar tekenen van huidkanker in de gebieden tussen de tenen, onder de nagels, handpalmen en voetzolen, geslachtsdelen en zelfs de ogen .

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *