Hij dringt er bij de mensen op aan zich tijdig te laten onderzoeken. Want tijd blijkt de doorslaggevende factor voor succes in de behandeling van deze ziekte.

Darmkanker zit bij jou in de familie. Heb je al persoonlijk ervaren welk leed de ziekte kan veroorzaken?

“Neen, mijn vader was de eerste persoon waarbij darmkanker werd vastgesteld. Het was voor hem werkelijk vijf voor twaalf. Er werden poliepen gevonden, maar gelukkig konden ze alles nog perfect wegsnijden. Zijn dokter vroeg hem na de ingreep of hij kinderen heeft. En hoe oud die dan wel zijn. Zijn arts maakte hem meteen duidelijk dat zijn zonen op controle moesten komen. Mijn broer er ik zijn namelijk erfelijk belast.”

Wat houdt ‘erfelijk belast zijn’ precies in?

“Dat je meer kans hebt om darmkanker te krijgen. Maar het wordt sowieso aangeraden om je vanaf je 40ste op regelmatige basis te laten onderzoeken.”

Begrepen jullie meteen de ernst van de situatie?

“Neen, papa heeft ons echt moeten overtuigen. Ik ga sowieso niet graag naar de dokter en het onderzoek waarbij wordt vastgesteld of je darmkanker hebt, is niet bepaald een aangenaam vooruitzicht.”

Je hebt je dus voor de eerste keer laten screenen nadat de ziekte bij je vader werd vastgesteld. Was je er eerder niet mee bezig?

“Neen, absoluut niet. Het was mijn dokter - die eerder ook mijn vader heeft behandeld - die me vroeg om mee te werken aan de campagne. Het is geen sexy onderwerp, maar de mensen moeten weten dat deze aandoening gemakkelijk verholpen kan worden indien je er op tijd bij bent. Daarna is de ziekte moeilijk omkeerbaar.”

Wat was je eerste reactie toen er bij jezelf poliepen werden gevonden?

“Ik schrok enorm. Je voelt je goed, er lijkt niets aan de hand, maar dan ga je naar de dokter en na het onderzoek komt deze bij je en zegt hij je dat ze poliepen hebben aangetroffen. Dan besef je dat als je niets had gedaan, je binnen enkele jaren met een enorm probleem had gezeten. Want al na vier of vijf  jaar kan zo een poliep uitgroeien tot darmkanker.”

Heeft dit je kijk op het leven veranderd?

“Mijn kijk op het leven is door heel dit gebeuren niet veranderd. Dat hoeft ook niet. Het enige waar ik aan moet denken, is om op regelmatige basis op onderzoek te gaan. Zoals je weet dat je om de zo veel jaar bijvoorbeeld de ramen van je huis moet schilderen. Ik weet ook niet of ik meer op mijn gezondheid moet letten. Hierover vind je tegenstrijdige berichten terug. Regelmatig op onderzoek gaan, is nog steeds het belangrijkste preventiemiddel.”

Wat houdt dit preventieve onderzoek precies in?

“Zoals ik al zei, is dit niet bepaald een sexy onderwerp. Maar toch is het veel minder erg dan de meeste mensen denken. Het lastigste aan het preventieve onderzoek tegen darmkanker is dat het omslachtig is en veel tijd in beslag neemt. Je wordt een dag of drie op voorhand op een dieet gezet: geen vezelrijke voeding, geen bladgroenten,… Zowel de avond voor de ingreep als de ochtend zelf moet je een laxeermiddel innemen. Eens opgenomen in het ziekenhuis ga je onder volledige verdoving en voert de dokter een rectaal onderzoek uit. Daarbij gaat hij met een flexibele slang, met daarop een camera, via je anus je dikke darm in. Zo worden poliepen aan de binnenkant van de je darmen opgespoord.”

Wat is jouw rol in de campagne tegen darmkanker?

“Ik geef heel wat interviews - zoals nu - waarin ik mijn verhaal vertel en mensen probeer te overtuigen van het belang van preventief onderzoek bij dit type kanker. Ik heb van dichtbij meegemaakt dat tijd een cruciaal element is in de behandeling van deze ziekte.”

Wat is volgens jou de toegevoegde waarde van een bekend gezicht op de affiche?

“De boodschap heeft een extra impact als je een bekend gezicht hebt. Om de één of de andere reden lijken mensen dan gemakkelijker naar jou te luisteren. Bekend zijn heeft heel wat nadelen, maar dit is zeker één van de meest belangrijke voordelen. Ik heb in het verleden dan wel vaker aan goede doelen deelgenomen, toch is dit de eerste keer dat ik aan een dergelijke sensibiliseringscampagne meewerk. Toen mijn dokter mijn medewerking vroeg, heb ik geen seconde getwijfeld. Het is een onderwerp waar ik werkelijk mee bezig ben en waarover ik iets te vertellen heb. Persoonlijk vind ik het niet gemakkelijk om over iets te praten indien ik niet geëngageerd ben.”

Wat hoop je precies te bereiken met deze campagne?

“Ik wil zo veel mogelijk mensen sensibiliseren. Darmkanker is niet heel bekend en ook niet bepaald sexy, waardoor mensen er niet graag over praten en ze veel te laat naar de dokter gaan. Ik wil iedereen wakker schudden. Ervoor zorgen dat ze zich bij de minste twijfel laten onderzoeken. Beter voorkomen dan genezen, want eens darmkanker wordt vastgesteld, is genezen niet vanzelfsprekend.”

Jullie werken met de slogan ‘red levens met een selfie’. Wat is hiervan de bedoeling?

“Een selfie is heel herkenbaar. Iedereen doet het tegenwoordig, maar de selfie die de mensen voor deze campagne kunnen insturen is speciaal, want je gaat met je blote billen op de foto. De bedoeling is om mensen aan te zetten om thuis op de WC zelf een eerste onderzoek uit te voeren.

Hoe gaat die test in zijn werk? Is het werkelijk zo simpel om de ziekte op te sporen?

“Het gaat om een test die je bij de apotheker kan kopen. Het is vergelijkbaar met een zwangerschapstest waarop je stoelgang in plaats van urine aanbrengt. De test kan je geen zekerheid geven dat je darmkanker hebt, maar kan wel meteen zeggen of er iets mis is en of je dus voor verder onderzoek naar de dokter moet. Het voordeel aan deze test is dat deze niet zo omslachtig is als een rectaal onderzoek.”

Wat zijn de reacties van de mensen?

“In mijn vriendenkring weten de meesten dat ik aan deze aandoening lijd. Ondertussen heeft een vriend zich ook al laten testen, het beste bewijs dat de campagne werkt. Mensen voelen zich aangesproken en nemen voorzorgsmaatregelen.”