Daarom maakte Dr. Colemont eind 2015 een carrièreswitch en met de steun van Marc Coucke kan hij zich nu voltijds bezig houden met darmkankerpreventie via de vzw ‘Stop Darmkanker’.

“Slechts 20% van de darmkankers hebben een erfelijk of familiaal karakter. Dit betekent dat maar liefst 80% niet erfelijk is en het dus iedereen kan overkomen. Darmkanker is bovendien een sluipmoordenaar. In de vroege stadia heeft men zelden klachten, waardoor de ziekte lang onopgemerkt blijft. Daarom is het belangrijk dat mensen zich vanaf een bepaalde leeftijd laten screenen”, opent Dr. Colemont.

Screenings: minder sterfte, leed en kosten

“Studies bewijzen dat we door meer mensen te screenen zorgen voor minder sterfte, minder leed en minder kosten door darmkanker. De participatie aan het Vlaams bevolkingsonderzoek dat men tweejaarlijks afneemt bij iedereen tussen 56 en 74 jaar is een belangrijke parameter. In 2014 nam 50% van deze leeftijdsgroep deel. De Europese Commissie stelt minstens 45% voor. We zijn dus goed begonnen, maar het kan beter. Minister Vandeurzen wil tegen 2020 60% halen. Met onze organisatie doen we ons best om dit al in 2018 te bereiken.”

Overlevingskans daalt drastisch bij laattijdige diagnose

Wanneer darmkanker vroegtijdig wordt gevonden en zich nog in het eerste stadium bevindt, dan heeft men méér dan 90% kans om definitief te genezen

Dr. Colemont: “Wanneer darmkanker vroegtijdig wordt gevonden en zich nog in het eerste stadium bevindt, dan heeft men méér dan 90% kans om definitief te genezen. In stadium twee is dit nog 80%, in stadium drie daalt het tot 65% en in stadium vier is er nog slechts 15% kans op genezing. Hoe vroeger de behandeling kan worden gestart, hoe beter dus. Dat is glashelder.”

Preventie is cruciaal

“Het is cruciaal om dit ook aan de buitenwereld duidelijk te maken via artikels zoals het deze. We doen via onze vzw alvast ons best om dit verhaal zoveel mogelijk te vertellen. Acties, campagnes, lezingen in heel het land, onze Reuzendarm, alle middelen zijn goed. Ook sociale media zijn een krachtig middel. Onze Facebook-pagina heeft bijna 60.000 volgers. Hopelijk worden mensen door dit artikel overhaald worden om zich te laten testen. Bij sommigen zal darmkanker worden vastgesteld, zonder dat ze klachten helpen. Omdat ze er op tijd bij zijn, hebben ze dan ook een grote kans om volledig te genezen. Dat is toch goed nieuws!”

Meer info vind je uiteraard op www.stopdarmkanker.be.