Omdat er voor deze ziekte nog geen gepaste screeningsmethoden bestaan, wordt de ziekte vaak pas in een vergevorderd stadium ontdekt. Gelukkig zijn er wel enkele lichtpuntjes in de duisternis

Preventief verwijderen (Enkel bij aanwezigheid van BRCA mutatie)

Wat wel kan is preventief te werk gaan. In ongeveer 15% van de gevallen, is eierstokkanker een erfelijke kanker. Door een foutje in het BRCA1-gen of het BRCA2-gen in het erfelijk materiaal, is de kans op eierstokkanker én borstkanker verhoogd.

Indien er in je familie verschillende personen zijn met borst- en/of eierstokkanker, is het nuttig om je dokter te raadplegen over genetisch testen. De BRCA-genen worden onderzocht op erfelijke mutaties of foutjes. Is er een foutje aanwezig, heb je een verhoogde kans op het ontwikkelen van deze twee kankers. Je kunt op dit moment kiezen voor een preventieve aanpak, namelijk het verwijderen van de eierstokken en eileiders eens je kinderwens vervuld is. Zo verkleint je de kans op eierstokkanker enorm. Ook voor borstkanker is dit mogelijk, denk maar aan Angelina Jolie.

Verder onderzoek is nodig!

Als ovariumcarcinoom patiënt kan je deelnemen aan klinische studies die gericht zijn op het onderzoek naar eierstokkanker. Onderzoekscentra zijn altijd op zoek naar deelnemers die de wetenschap een handje vooruit willen helpen, en hopelijk leiden deze studies tot betere behandelingen in de toekomst.