Deze twee voorwaarden gelden absoluut bij dikke darmkanker.

Ontlastingsonderzoek

Het ontlastingsonderzoek is een onderzoek naar zeer kleine hoeveelheden bloed in uw ontlasting. Dit kan wijzen op een poliep of een tumor in de darm. Het kan echter ook andere, onschuldige oorzaken hebben.

Als er bij ontlastingsonderzoek bloed wordt aangetroffen, zal de huisarts met u bespreken of verder onderzoek nodig is. Dit zal in de meeste gevallen een kijkonderzoek zijn. Ontlastingsonderzoek is goedkoop en niet belastend voor de patiënt. Een nadeel is dat het niet specifiek is voor poliepen en tumoren. Als er bloed wordt aangetroffen, kan dat ook afkomstig zijn van een aambei, een kloofje in de anus of een ontsteking in de darm. Zelfs bloedend tandvlees kan bloed in de ontlasting veroorzaken. Maar er zijn ook poliepen en tumoren die niet (dagelijks) bloeden. De uitslag kan dus negatief zijn, terwijl er wel een poliep of een tumor in de darm zit.

Kijkonderzoek van de darm

Tijdens de endoscopie gaat de arts met een flexibele slang, met daarop een kleine camera en een lampje, via uw anus uw dikke darm in. Met deze endoscoop kan de arts poliepen en tumoren aan de binnenkant van de darm opsporen.

Tijdens een endoscopie is het ook mogelijk om kleine ingrepen te verrichten. De arts kan bijvoorbeeld een biopt nemen van een verdachte plek of tumor. Dit weefsel wordt vervolgens in het laboratorium onderzocht. Poliepen kunnen tijdens een endoscopie meestal meteen verwijderd worden. Tijdens een colonoscopie wordt de gehele dikke darm onderzocht. Bij een sigmoïdoscopie onderzoekt de arts alleen het laatste S-vormige deel van de dikke darm wordt onderzocht. Een proctoscopie is een endoscopie van alleen de endeldarm.