Prof. Dr. Hannelore Denys, UZ Gent

Symptomen: onmiddellijk naar dokter bij abnormaal bloedverlies

Prof. Denys: “De eerste symptomen zijn meestal bloedverlies na seksueel contact, of zelfs onregelmatig bloedverlies zonder seksueel contact. Vrouwen die zo'n abnormaal bloedverlies opmerken gaan dus best meteen naar hun huisdokter. Zeker bij vrouwen die zich reeds in hun menopauze bevinden en toch bloed verliezen, is dit een teken dat er iets niet juist is.”

“Dit betekent echter niet dat abnormaal bloedverlies sowieso een teken is van baarmoederhalskanker. Er zijn ook andere goedaardige oorzaken mogelijk. Andere symptomen zijn abnormaal vaginaal verlies, problemen of pijn bij het plassen, pijn in de onderbuik, pijn tijdens of na seksueel contact,…”

Regelmatige screening wordt ten strengste aangeraden

“Vaccinaties en een regelmatige screening kunnen alvast helpen om de kans op baarmoederhalskanker te minimaliseren. De vaccins zijn echter maar gericht tegen enkele HPV types, zodat screening noodzakelijk blijft. In de nabije toekomst zal er een nieuw type screening komen dat gevoeliger is dan het klassiek uitstrijkje, namelijk de HPV-test.”

“In België wordt een screening om de drie jaar aangeraden en terugbetaald. Alle vrouwen vanaf 25 jaar laten zich dus best minstens driejaarlijks screenen. Helaas doet 40% van de vrouwen dit nog steeds niet”, aldus Prof. Denys.

Psychologische impact en gevolgen van behandeling op lange termijn

Baarmoederhalskanker heeft een grote psychologische impact.

“Baarmoederhalskanker heeft een grote psychologische impact. Bovendien betreft het een gynaecologische kanker, waardoor sommigen het moeilijk hebben om erover te praten. Er heerst in zekere zin nog steeds een taboe rond, terwijl dit absoluut niet nodig is als je weet dat maar liefst 80% van de vrouwen ooit in aanraking komt met het HPV-virus.”

Prof. Denys: “Ook lichamelijk kan een behandeling voor baarmoederhalskanker zijn sporen nalaten. Heelkunde en radiotherapie kunnen leiden tot vroegtijdige menopauze, seksuele problemen door littekenvorming in de vagina, lymfeoedeem of vochtopstapeling in de ledematen doordat de drainerende lymfeklieren zijn verwijderd, enz.”

“Bij vrouwen die nog een kinderwens hadden ligt het bovendien zeer gevoelig wanneer ze hun volledige baarmoeder en baarmoederhals moeten laten wegnemen. Soms kan dit in overleg met de behandelende arts nog enige tijd worden uitgesteld, of kan er worden gekozen voor een trachelectomie (baarmoedersparende operatie) maar vaak is er geen andere keuze. Een regelmatige screening en dus een vroege diagnose kunnen dit vermijden.”