De cijfers

In Vlaanderen krijgen dagelijks 18 mensen te horen dat ze darmkanker hebben, in heel België gaat het om 23 mensen per dag. Gemiddeld overlijden in Vlaanderen per dag 5 mensen aan darmkanker. Voor België gaat het om 9 overlijdens per dag. In heel Europa sterven er dagelijks 580 mensen aan de ziekte. Wereldwijd wordt 1 op de 20 mensen ooit met darmkanker geconfronteerd. De ziekte komt vooral voor bij vijftigplussers, maar 1 op de 7 patiënten is jonger dan 50 jaar.

 

Wat is darmkanker?

Darmkanker komt zowel voor bij mannen als bij vrouwen (in tegenstelling tot bijvoorbeeld borst- of prostaatkanker) en ontwikkelt zich langzaam uit een goedaardige poliep (gemiddeld 8 tot 10 jaar). Het is dus een echte ‘silent killer’: aanvankelijk merk je er meestal niets van, pas later beginnen de symptomen en klachten. In een eerste stadium bevindt het kwaadaardig gezwel zich enkel aan de binnenzijde van de darm. Later gaat het ook door de wand van de darm en naar de nabijgelegen lymfeklieren. In een verder stadium kan het via de bloedvaten ook naar andere organen uitzaaien. Vroegtijdige opsporing is dan ook de beste behandeling, want dan heeft men de grootste kans op genezing.

 

Wat zijn de symptomen van darmkanker?

Darmkanker kan bloedverlies via de stoelgang, aanhoudende buikpijn of krampen, verandering van het stoelgangpatroon en vermagering veroorzaken. Ook bloedarmoede kan een gevolg zijn van darmkanker. Maar die symptomen kunnen ook een andere oorzaak hebben. In ieder geval wacht je best niet tot je mogelijke symptomen waarneemt, want dan is darmkanker vaak al in een gevorderd stadium.

 

Hoe kun je darmkanker voorkomen?

Uiteraard speelt voeding een belangrijke rol: voldoende fruit en groenten eten, matigen met vlees en alcohol, … Een gezonde levensstijl kan vele ziekten voorkomen, maar daarmee is de kous niet af. Het belang van de screening valt niet te onderschatten: niet elk poliepje leidt tot darmkanker, maar zodra er in een vroege fase eentje waargenomen wordt, kan je specialist het verwijderen tijdens een darmonderzoek of coloscopie.

 

Hoe gaat de vroegtijdige screening in zijn werk?

Er bestaat een eenvoudige test om de ziekte in een vroeg stadium te ontdekken. Iedereen kan die test makkelijk zelf uitvoeren. Je gaat gewoon even met een borsteltje door je stoelgang. De Vlaamse overheid reikt die test ook gratis uit aan alle mensen tussen 55 en 74 jaar. Als darmkanker in het beginstadium van de ziekte wordt vastgesteld, heb je meer dan 90% kans op genezing. In het zogenaamde vierde stadium is dat jammer genoeg maar 10 tot 15%, omdat er dan ook sprake is van uitzaaiingen. De boodschap is dus duidelijk: hoe vroeger de opsporing, hoe beter.

 

Wat als je nog niet in aanmerking komt voor de test die de overheid aanbiedt?

Mensen die nog niet of niet meer in aanmerking komen voor het bevolkingsonderzoek van de Vlaamse overheid, kunnen de test zelf aanvragen via hun huisarts of kunnen die test ook bij hun huisapotheker verkrijgen. Meer en meer bedrijven beseffen ook het belang van deze problematiek en stellen hun personeel screening voor. Aarzel niet om mee te doen.