Elk jaar telt men ongeveer 14 miljoen nieuwe gevallen en ongeveer 8 miljoen aan kanker gerelateerde sterfgevallen. Het aantal nieuwe kankergevallen zal naar verwachting in de volgende twee decennia toenemen met ongeveer 70% tot 22 miljoen per jaar.

Medische centra zien in dat voor het welslagen van de behandeling een nauw overleg en een goede samenwerking tussen verschillende diensten (vb: gastro-enterologie, oncologie, radiotherapie, pathologie, radiologie) van cruciaal belang is. Daarnaast heeft de oncologische wereld vandaag ook oog voor het welzijn van de patiënt. De diagnose van kanker leidt er immers toe dat de toekomst van de patiënt er opeens heel anders uitziet.

MSD Onco Award


An  De Groef
Winnares Onco Award 2014

Gezondheidswerkers op alle niveaus streven ernaar patiëntenzorg te verbeteren, lijden te verlichten en de doeltreffendheid van behandelingen te maximaliseren. De Onco Award ondersteunt deze projecten financieel. Ze loopt voor een periode van drie jaar en richt zich elk jaar op een ander aandachtsgebied. De eerste editie in 2014 legde de focus op ‘patiëntenzorg bij gynaecologische tumoren (inclusief borstkanker)’ en werd gewonnen door fysiotherapeute An De Groef van het UZ Leuven met haar onderzoek naar the effectiveness of Botulinum Toxin Infiltration for the treatment of upper limb dysfunctions after breast cancer.

Het thema voor 2015 is ‘patiëntenzorg bij melanomen’. En melanoom is een huidkanker die ontstaat uit de pigmentcellen van de huid en kan overal op de huid verschijnen, inclusief op delen van het lichaam die nooit aan de zon zijn blootgesteld.

Andere initiatieven

De farmareus blijft zich voortdurend inzetten voor het onderzoek naar en de ontwikkeling van nieuwe therapeutische benaderingen en innovatieve geneesmiddelen. Door steeds meer in immuno-oncologie te investeren, wil de farmaceutische onderneming bijdragen tot de voortgang van de wetenschappelijke kennis in België. De patiënt toegang verlenen tot innovatieve behandelingen is immers een kernwaarde in haar missie.

Ten slotte vindt MSD het ook belangrijk bestaande initiatieven te ondersteunen. Daarom nam de onderneming – samen met 40.000 andere sportievelingen – deel aan de 20 km van Brussel, georganiseerd door de Stichting tegen kanker. Op deze manier willen haar werknemers hun dank betuigen aan alle instituten en verenigingen die zich inzetten voor de strijd tegen kanker.