melanoma

Melanoom: introductie tot een dodelijke huidkanker

Melanoom feiten

• Spots die verdacht zijn voor melanoom vertonen gewoonlijk een of meer van de volgende symptomen en tekenen (de ABCD’s):
o asymmetrie,
o Grensonregelmatigheid,
o Kleurveranderingen of te veel kleuren in één mol,
o Diameter meer dan 6 mm (de grootte van een potloodgum).
o Sommigen voegen nu een vijfde letter toe: E voor Evolueren, of veranderen in de tijd.
• Verhoogde risicofactoren voor melanoom omvatten blanke (witte) afkomst, blanke huid, licht haar en lichtgekleurde ogen, een geschiedenis van intense blootstelling aan de zon, bloedverwanten met melanoom en moedervlekken die ongebruikelijk talrijk, groot, onregelmatig of ” grappig uitziend.”
• Maligne melanoom in situ verwijst naar een zeer dunne oppervlakkige vorm van melanoom die niet dieper reikt dan de buitenste huidlagen.
• Artsen diagnosticeren melanoom door een biopsie uit te voeren waarbij ze een stukje huid met de gepigmenteerde tumor verwijderen voor analyse. Waar mogelijk wordt het beste de volledige laesie in kwestie verwijderd.
• De meest voorkomende vormen van melanoom zijn oppervlakkig verspreidend melanoom, nodulair melanoom en lentigo maligna.
• Vroege behandeling van gelokaliseerd melanoom is voornamelijk door chirurgische verwijdering.
• Veranderende of eigenaardige plekken op de huid moeten onmiddellijk onder de medische aandacht worden gebracht.
• Als het gaat om vlekken op de huid, is het altijd beter om veilig te zijn dan sorry. Melanoom is een mogelijk ernstige vorm van huidkanker. Vroeg gediagnosticeerd en correct behandeld, kan het heel vaak worden genezen met alleen een relatief kleine operatie.

Wat is melanoom?


Melanoom is een vorm van kanker die zich ontwikkelt in melanocyten, de pigmentcellen die in de huid aanwezig zijn. Het kan ernstiger zijn dan de andere vormen van huidkanker vanwege de neiging om zich naar andere delen van het lichaam te verspreiden (uitgezaaid te worden) en ernstige ziekte en overlijden te veroorzaken. Elk jaar worden in de Verenigde Staten ongeveer 50.000 nieuwe gevallen van melanoom gediagnosticeerd.
Omdat de meeste melanomen voorkomen op de huid waar ze te zien zijn, zijn patiënten of hun echtgenoten vaak de eersten die verdachte tumoren detecteren. Vroege opsporing en diagnose zijn cruciaal. Vroeg gevangen, kunnen de meeste melanomen worden genezen met een relatief kleine operatie.
Dit artikel is geschreven vanuit het standpunt van de patiënt. In plaats van de ziekte uitvoerig te beschrijven, richt het artikel zich op het beantwoorden van de vragen: “Hoe weet ik of ik een melanoom heb?” en “Moet ik ervoor worden gecontroleerd?”

Mollen

Melanoma

 

 

Richtlijn # 2: De overgrote meerderheid van moedervlekken zijn goedaardige laesies die niet in iets anders veranderen. De meeste melanomen komen niet voor bij reeds bestaande moedervlekken. Om die reden is het niet logisch om alle moedervlekken te hebben verwijderd om “melanoom te voorkomen”.
Sommige mensen worden geboren met moedervlekken (de medische naam is “naevus”, meervoud “naevi”). Bijna iedereen ontwikkelt ze, te beginnen in de kindertijd. Gemiddeld hebben blanke Europeanen ongeveer 25 moedervlekken, hoewel sommige minder en andere veel meer hebben. Mollen kunnen plat of verhoogd zijn en ze kunnen in kleur variëren van bruin tot lichtbruin tot zwart. Mollen kunnen hun kleur verliezen en vleeskleurig worden. Het is ongebruikelijk om na 35-jarige leeftijd nieuwe pigmentvlekken te ontwikkelen.

Een reactie achterlaten

Je e-mailadres zal niet getoond worden. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *