Een heuse smoutebollentent en een immens springkasteel palmden een weekend lang de tuin in van de familie Ral in het Brabantse Perk. Daarmee ging de ultieme droom van de 12-jarige Lucas Ral in vervulling, met dank aan Make-A-Wish. In november vorig jaar werd bij hem lymfeklierkanker vastgesteld, maar Lucas geneest momenteel goed van zijn ziekte. Er woekerde in het lichaam van de knaap een lelijke tumor, maar die is vandaag gelukkig volledig verdwenen. Vader Hans en moeder  Mieke kunnen weer opgelucht ademhalen na een spannende periode. Vader Hans: "Toen bij onze Lucas kanker werd vastgesteld zakte de grond onder onze voeten weg. Ongeloof maakte zich van ons meester." Lucas klaagde al enige tijd over heftige buikpijn en  krampen. We zijn dan uiteindelijk naar de dokter gegaan en zo belandden we in het ziekenhuis van Bonheiden, waar een tumor werd gevonden." We zijn dan direct naar het UZ Leuven gegaan. Hier ontdekten de artsen dat het om lymfklierkanker ging. Het positieve aan het verhaal was dat de slaagkansen op 90%  werden geschat. Toen we dat vernamen, kregen we weer hoop, want tot dan leefden we in grote onzekerheid."

Alleen staan

Intussen evolueert de ziekte gunstig.  "De behandeling is een zaak van dag tot dag. Je weet nooit precies op voorhand hoe de ziekte evolueert. In elk geval hebben de artsen in het UZ Leuven voortreffelijk voor ons kind gezorgd. Je wordt niet alleen medisch uitstekend begeleid, maar ook op sociaal, psychologisch en praktisch vlak. We werden echt professioneel ondersteund. Voor ons was die ervaring top. Eerst heb je het gevoel alsof je helemaal alleen staat, maar eenmaal op de afdeling kinderoncologie zie je andere kinderen in dezelfde situatie, ja, zelfs baby's met kanker."

De te volgen therapie bood uitzicht op genezing. Vader Hans: "De laatste chemotherapie vond in januari dit jaar plaats. Begin april was de laatste controle met de PET-scan. Van de tumor was geen spoor meer te bekennen. We zijn nu heel positief en we zien dat Lucas terug op krachten komt. Ons kind herontdekt het leven, dat is mooi om zien. Je moet weten dat een chemotherapie erg zwaar is. Lucas heeft daar heel goed en sterk op gereageerd en maakt het goed. Ook heel belangrijk was de onvoorwaardelijke steun van vrienden en familie."

Wensen te over

Het voorbije feestje in de tuin van de familie Ral was een welgekomen initiatief van Make-A-Wish. De organisatie werd door een psychologe van het ziekenhuis gecontacteerd. En zo kwamen ze bij Lucas terecht. Hij mocht een wens doen en die had hij te over. Hij koos voor een tuinfeest, een pitstop op een racecircuit en een dagje skiën op kunstsneeuw. Make-A-Wish koos uiteindelijk voor het tuinfeest in de grote tuin van de familie Ral. Het lapje groen werd in een mum omgetoverd tot een pretpark met alles erop en eraan. Voor de 28 genodigde schoolmaatjes kon die dag niet meer stuk. "De organisatie bouwde echt verrassingen in. Zo stond er een heuse smoutebollenkraam van de gekende familie Vandonghen inclusief ex-sterrenchef Filip Van Belleghem. Iedereen genoot. Er was zelfs een tent voor het geval het zou regenen."

Medeleven

Die zaterdag dag bleef het gelukkig droog. Iedereen straalde van hoop en leven. Vooral de kleine Lucas. Hij zag zich gesterkt door de aanwezigheid van zoveel vrienden en familie. Dit had hij nooit durven dromen. Als klap op de vuurpijl was er die dag nog een fantastisch geschenk. Vader Hans: "Lucas kon door zijn ziekte niet mee op skiklas. Dat heeft hij erg gemist. Tijdens het feest kreeg hij te horen dat de hele klas in juni met hem op reis gaat. Het wordt een weekendje dollen in Rijmenam. "Wat Make-A-Wish die dag heeft klaargespeeld, zal hij allicht nooit meer vergeten: de sfeer was geweldig, het medeleven was groot", zegt Hans Hal met veel emotie in zijn stem. Nu Lucas aan de beterhand is, is er niet alleen hoop maar ook bevrijding en rust in het jonge gezin.