Er waren dan wel patiëntenverenigingen, maar daar vond ze niet meteen mensen met dezelfde vorm van kanker die haar meer gerichter advies konden geven. Dankzij een interview leerde ze Esperity kennen.

Hoe kwam u in aanraking met Esperity?

In een interview vertelde Erard De Hemricourt, de mede-oprichter van Esperity, over hoe hij via een wereldwijd sociaal netwerk voor kankerpatiënten trachtte om mensen met gelijkaardige problemen met elkaar in contact te brengen om elkaar te adviseren en te steunen. Dat voldeed exact aan mijn tot dan toe onbeantwoorde nood.

Hoe werkt het?

Je kan een profiel aanmaken op de website, waarmee je vervolgens in contact kan treden en praten met andere patiënten, hetzij in communities, hetzij via privé berichten. Ook worden er dagelijks nieuwe artikels en nieuwsberichten gepubliceerd over kanker. Bovendien bestaat er een facebookpagina waarop heel wat gebeurt.

Hoe vaak komt u erop?

Ikzelf bekijk de facebookpagina dagelijks en log ook meerdere keren per week in op de website. Het platform zou bij het algemene publiek, en dan vooral bij patiënten, nog wat meer bekendheid moeten krijgen. Hoe meer mensen erop komen, des te interactiever het immers wordt en des te meer mensen er ook steun gaan kunnen vinden.

Heeft u interactie met de mensen achter Esperity zelf?

Toen ik lid werd van Esperity werd ik door de organisatie zelf gecontacteerd en gevraagd om een blogartikel te schrijven over mijn aandoening en mijn ervaring ermee. Dat werd door hen vervolgens verspreid en kreeg zo heel wat aandacht. De mensen achter Esperity doen dus zelf erg veel moeite om je te motiveren om er actief deel van uit te maken en er vervolgens voor te zorgen dat je boodschap of vraag visibiliteit krijgt.

Zou u Esperity aanraden aan andere kankerpatiënten?

Het is voor kankerpatiënten erg belangrijk om te kunnen praten met mensen die hun problemen en gevoelens begrijpen. Vaak kunnen familie of vrienden zich moeilijk voorstellen hoe het is om er mee om te moeten gaan, ook al doen ze nog zo hun best. Een sociaal netwerk zoals Esperity vult dat gat op en biedt een extra steun voor zij die het nodig hebben. Kanker is immers niet enkel medisch maar ook psychologisch een erg zware dobber.