Wat is wekedelenkanker precies?
 

“Het is een sarcoom of kanker die ontstaat in het steunweefsel dat ons lichaam rechtop houdt: beenderen, spieren, pezen, vet, enz. Er bestaan talrijke vormen van wekedelenkanker. Een van de meest voorkomende symptomen bij volwassenen is het ontstaan van een zwelling, soms een pijnlijke knobbel. Er is geen specifieke populatie waarbij de kanker vaker voorkomt. Het is een zeldzame kanker die 4 mensen op 100.000 treft. Als hij niet in een vroeg stadium behandeld wordt, is het heel moeilijk om de kanker nog te verslaan.”

 

Hoe kan men de kanker opsporen?
 

“Er bestaat geen specifieke screening, zoals een colonoscopie of mammografie voor andere kankers. De boodschap die we aan huisartsen, chirurgen en anderen willen meegeven, is dat een knobbel groter dan 5 cm - de grootte van een golfbal - altijd moet worden beschouwd als een sarcoom tot het tegendeel is bewezen.”

 

Welke behandelingen bestaan er?
 

De levensverwachting van patiënten is bijna verdubbeld, zelfs in een gemetastaseerd stadium.

“Omdat het zo’n diverse categorie is, zijn er veel mogelijkheden. De eerste stap om in te plannen is altijd chirurgie, aangezien geen enkele latere behandeling een slecht uitgevoerde ingreep kan goedmaken. Daarnaast kunnen voor of na de operatie chemo- en radiotherapieën worden ingezet afhankelijk van de omvang en evolutie van de ziekte."

"In ieder geval moet deze pathologie multidisciplinair worden aangepakt en in een gespecialiseerde omgeving worden behandeld."

 

Wat is de kans op genezing?
 

“Het afgelopen decennium hebben nieuwe behandelingen met chemotherapie en doelgerichte therapie voor een enorme vooruitgang gezorgd. De levensverwachting van patiënten is bijna verdubbeld, zelfs in een gemetastaseerd stadium.”