Wat houdt radiotherapie juist in?

“Radiotherapie is een behandeling waarbij gesofisticeerde machines, de zogenaamde lineaire versnellers, X-stralen bijna met lichtsnelheid in het lichaam schieten om kankercellen te beschadigen. De moderne machines en technieken laten toe om met een nauwkeurigheid van vaak minder dan een halve millimeter de tumor te bestralen en tegelijkertijd de naburige gezonde weefsels maximaal te beschermen. Deze behandeling is uiterst doeltreffend en zeer goedkoop in verhouding tot sommige andere kankerbehandelingen.”

 

Is radiotherapie dan niet gevaarlijk?

“Niet in België, waar we technologisch perfect uitgerust zijn en waar de uitvoering van de radiotherapie extreem gereglementeerd en gecontroleerd is. Radiotherapeuten, fysici en verpleging/technologen zijn volledig vertrouwd met de kennis en de praktijk van de stralen. De patiënten verdragen deze bestralingsbehandelingen dan ook veel beter dan vroeger en ook de resultaten zijn beter. Zo wordt vandaag de dag 50% van de genezen kankers effectief genezen dankzij radiotherapie. Dat is een veelvoud van het aantal patiënten dat bijvoorbeeld met chemotherapie alleen genezen wordt, al denken het brede publiek en de beleidsmakers nog al te vaak het omgekeerde. Radiotherapie is een onmisbare kankerbehandeling geworden, waar 1 kankerpatiënt op de 2 vroeg of laat mee behandeld zal worden, wat neerkomt op meer dan 35.000 bestralingsreeksen per jaar.”

 

Wat kan/moet er nog verbeterd worden in België?

“Met 37 bestralingseenheden heeft België het derde hoogste aantal bestralingscentra per inwoner, waaronder echter een groot aantal kleine centra. Talrijke studies hebben echter aangetoond dat patiënten een grotere genezingskans hebben in centra met meer ervaring. Een concentratie van kennis, uitrusting en machines is dus in ieders belang. Uiteindelijk krijgt in België 1 kankerpatiënt op de 7 ten onrechte niet de nodige bestraling, zoals aanbevolen door de internationale literatuur. De kennis hiervan door het brede publiek, de politici, de beleidsmakers en de gezondheidswerkers moet dus dringend verbeteren.”